Jest najważniejszą witaminą antyoksydacyjną rozpuszczalną w tłuszczach. Składa się na nią osiem związków z grupy tokoferoli i tokotrienoli, a najsilniejszym przeciwutleniaczem z tych grup jest α-tokoferol. Witamina E chroni kwasy tłuszczowe przed autooksydacją zapobiegając przed powstawaniem wolnych rodników, dzięki czemu opóźnia starzenie się organizmu i działa przeciwnowotworowo. Jest niezbędna do produkcji plemników, działa przeciwzakrzepowo i przeciwmiażdżycowo. Ze względu na wzmożone wykorzystanie tłuszczu w czasie wysiłku fizycznego, rośnie zapotrzebowanie na witaminę E u osób aktywnych fizycznie, a jej odpowiednie dostarczenie chroni je przed niekorzystnymi przemianami. Tokoferole w fizjologicznych dawkach wykazują właściwości przeciwzakrzepowe, rozszerzają naczynia włosowate i poprawiają wydajność mięśnia sercowego, co może pozytywnie wpływać na wydolność organizmu i zwiększać tolerancję wysiłkową. Witamina E chroni nienasycone kwasy tłuszczowe przed utlenianiem, co zapobiega przed potencjalnym działaniem prooksydacyjnym tych kwasów i umożliwia pełne ich wykorzystanie. Stosowanie megadawek tej witaminy może być niebezpieczne ze względu na jej silne działanie przeciwzakrzepowe.