Rozpuszczalna w wodzie witamina, która bierze udział w wielu reakcja biochemicznych, a przede wszystkim wykazuje działanie przeciwutleniające i zmniejszające stan zapalny, chroniąc leukocyty przed wewnętrznym utlenieniem, a także wykorzystywana jest przy syntezie i aktywacji adrenaliny, kolagenu i karnityny. Wykazano, że witamina C może mieć korzystny wpływ na gęstość kości, poprzez lepszą produkcję kolagenu w osteoblastach. Sugeruje się duże znaczenie witaminy C w sporcie, jednak badania wykazują jedynie niewielki wzrost możliwości wysiłkowych przy podawaniu większych dawek witaminy C. Nadmiar łatwo wydalany jest z moczem, a także z potem, natomiast w czasie wysiłku fizycznego zużycie kwasu askorbinowego i jego straty są większe niż normalnie. Duży i przewlekły niedobór witaminy C wywołuje szkorbut, lecz częściej, przy mniejszych niedoborach, stwierdza się osłabienie organizmu, podatność na zmęczenie i infekcje oraz osłabioną wydolność fizyczną. Przy standardowym pobraniu i rozsądnej suplementacji hiperwitaminoza nie występuje, natomiast gdy spożywa się bardzo duże dawki, może dojść do tworzenia się kamieni nerkowych i wystąpienia biegunek oraz podniesienia poziomu insuliny i glukozy we krwi.