Niebiałkowy aminokwas częściowo wytwarzany przez organizm człowieka. Jest najobficiej występującym wolnym aminokwasem, a większość zgromadzona jest w mięśniach. Tauryna posiada szereg właściwości biochemicznych, które znajdują zastosowanie w sporcie. Zwiększa wrażliwość tkanki mięśniowej do wchłaniania glukozy przy stosowaniu diety wysokowęglowodanowej, dzięki czemu możliwe jest wytworzenie większej ilości energii i szybsza resynteza glikogenu, jednocześnie zmniejszając wrażliwość tkanki tłuszczowej, co utrudnia odkładanie się tłuszczu. W przypadku diet ubogich w węglowodany, wzmaga wydzielanie hormonów odpowiedzialnych za pozyskiwanie energii z tkanki tłuszczowej. Tauryna, poprzez wiele szlaków metabolicznych, wykazuje działanie anaboliczne i antykataboliczne w stosunku do tkanki mięśniowej, dlatego jest szczególnie skuteczna przy stosowaniu okołotreningowym. Potrafi także oddziaływać na przekaźniki relaksacyjne w mózgu, opóźniając tym samym uczucie zmęczenia, dlatego często jest łączona z kofeiną. Najlepiej działa w połączeniu z kreatyną (może częściowo zastąpić niezbędne przy jej stosowaniu węglowodany) i odżywką białkową.