Polifenol zaliczany do flawonoidów występujący w owocach i ich przetworach, szczególnie w winogronach czerwonych, czerwonym winie i rdeście japońskim. Wytwarzany jest w skórce owocu jako odpowiedź na stres. Wykazuje liczne, silne właściwości prozdrowotne w organizmie ludzkim i znalazł zastosowanie w prewencji chorób układu krążenia i nowotworów. Hamuje utlenianie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i wnikanie utlenionego cholesterolu LDL do ścian naczyń krwionośnych oraz agregację płytek krwi, dzięki czemu obniża ryzyko powstawania miażdżycy. Działanie przeciwnowotworowe opiera się na hamowaniu każdego z etapów nowotworzenia oraz wyciszaniu mutagennego stresu oksydacyjnego wywoływanego przez wolne rodniki tlenowe. Resweratrol obniża również ciśnienie krwi, wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej (reguluje apetyt), ma działanie neuroprotekcyjne, przeciwwirusowe, przeciwstarzeniowe i przeciwzapalne oraz minimalizuje negatywne skutki działania estradiolu. Podawany w małych dawkach nie wykazuje skutków ubocznych.