Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które organizm potrafi efektywnie wykorzystać jako źródło energii w czasie wysiłku. Są one łatwo trawione i bezpośrednio wchłaniane do krwi, dzięki czemu mogą być szybko przeznaczone na cele energetyczne i nie zalegają w żołądku, w odróżnieniu od standardowych długołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Świetnie sprawdzają się jako posiłek przedtreningowy. Kwasy MCT powodują większe uczucie sytości, poprzez obniżenie poziomu greliny (hormonu głodu), dzięki czemu możliwa jest lepsza kontrola spożywanej energii. W czystej postaci nie wykazują negatywnego wpływu na profil lipidowy krwi. W pewnych, lecz niewystarczających ilościach, naturalnie występują w maśle i oleju kokosowym, jednak dominująca zawartość długołańcuchowych kwasów tłuszczowych, skutecznie maskuje pozytywne efekty. Najskuteczniejsze są czyste preparaty oleju MCT dostępne na rynku.