Organiczny związek chemiczny, który w niewielkich ilościach naturalnie występujący w mięsie. Wykorzystywany jest przez organizm do syntezy fosforanu kreatyny gromadzonego w tkance mięśniowej, pełniącego istotną rolę w procesie dostarczania energii w pierwszej fazie skurczu włókien mięśniowych. Fosforan kreatyny bierze udział w regeneracji podstawowego nośnika energii jakim jest ATP, dzięki przyłączaniu grupy fosforanowej do jego prekursora – ADP. Kreatyna znajduje zastosowanie w sportach siłowych oraz szybkościowych, gdzie ważne jest uzyskanie maksymalnej siły w krótkim czasie. Wykazano również, że przy regularnym stosowaniu kreatyna przyspiesza przyrost masy mięśniowej. Na rynku występuje w wielu formach, jednak najpopularniejszą jest monohydrat kreatyny, który wykazuje dobry stopień wchłaniania i skuteczność. Wiele preparatów zawiera mieszaninę różnych form kreatyny, m.in. jabłczan, cytrynian, pirogronian, orotan, glukonian, helaty, krealkalyn i wiele innych. Charakteryzują się one różnym stopniem wchłaniania i inną kinetyką działania, dlatego mogą nawzajem się uzupełniać. Kreatyna powinna być spożywana wraz z węglowodanami, które dzięki wydzielaniu się insuliny, znacząco podnoszą jej absorpcję.