Alkaloid roślinny naturalnie występujący m.in. w ziarnach kawy, kakaowca czy liściach herbaty i guarany. Ze względu na swoje właściwości pobudzające i zmniejszające odczucie zmęczenia, znalazła zastosowanie w sporcie, głównie dyscyplinach wytrzymałościowych i grach zespołowych. Do 2005 roku kofeina była uznawana za doping przez Międzynarodowy Komitet Olimpijski. Działa ona poprzez oddziaływanie na centralny układ nerwowy zwiększając refleks i koncentrację, wzmaga wytwarzanie adrenaliny i wspomaga oszczędzanie energii zgromadzonej w formie glikogenu mięśniowego, opóźniając tym samym moment wystąpienia uczucia zmęczenia podczas długotrwałych wysiłków. Kofeina poprawia również gospodarkę wapniem wewnątrz mięśnia, który bierze udział w jego skurczach. Maksimum skuteczności wykazuje po godzinie od spożycia. Wykazuje również zdolność do pobudzania przemiany materii nawet o kilka procent, dlatego często jest łączona z innymi substancji potęgującymi ten efekt.