Kwas ß-hydroksy-ß-metylomasłowy to produkt przemiany leucyny, aminokwasu wykazującego antykataboliczne działanie w stosunku do komórek mięśniowych. Naturalnym źródłem HBM są owoce cytrusowe, niektóre gatunki ryb, czerwone mięso i mleko. Niestety, ilość wytwarzanej w organizmie oraz spożytej z żywnością substancji jest niewystarczająca dla osób regularnie uprawiających sport i wymaga suplementacji. Kwas ß-hydroksy-ß-metylomasłowy wykazuje znaczący wpływ na przyrost masy mięśniowej. Chroni on włókna mięśniowe przed rozpadem w czasie wymagającego treningu, poprzez oddziaływanie na niektóre receptory hormonalne i hamowanie działania mechanizmów odpowiedzialnych za wykorzystywanie białek mięśni na cele energetyczne. HMB może stać się prekursorem produkowanego m.in. w mięśniach cholesterolu, który wchodzi w skład błon komórkowych. W czasie wysiłku rośnie zapotrzebowanie na cholesterol, którego nie udaje się pokryć z innych źródeł, dlatego jego produkcja w odpowiednich ilościach w mięśniach może działać antykatabolicznie. Mimo to, HMB nie wpływa na podniesienie się poziomu „złego” cholesterolu LDL w osoczu krwi.