Jest pochodną glukozy i aminokwasu glutaminy, występuje w wielu formach, jednak najbardziej polecany jest siarczan glukozaminy. Pozyskuje się ją z naturalnych źródeł jako ekstrakty ze skorupiaków. Jest niezbędna do produkcji złożonych cukrów nazywanych glikozoaminoglikanami, które dbają o właściwe uwodnienie chrząstki stawowej, tym samym poprawiając jej funkcjonowanie i elastyczność. Wpływa również na pobudzanie wytwarzania kolagenu, głównego budulca stawów i kwasu hialuronowego, który jest składnikiem mazi stawowej. Jej niedobór objawia się powstawaniem zwyrodnień w obrębie układu ruchu. Glukozamina jest bardzo dobrze wchłaniana w układzie pokarmowym, niestety jedynie niewielkie ilości docierają do torebki stawowej. Z tego powodu, należy ją stosować przez długi czas (6-8 tygodni), jako element profilaktyki zdrowych stawów. Przy przewlekłym stosowaniu, w połączeniu z chondroityną, kolagenem i kwasem hialuronowym daje dobre efekty zapobiegania zwyrodnieniom stawów w okresie wzmożonych treningów.