Węglowodan prosty stanowiący podstawowe źródło energii dla wszystkich komórek organizmu, intensywnie wykorzystywany w czasie wysiłku fizycznego o każdej intensywności. Glukoza łączy się z innymi cząsteczkami glukozy lub innych cukrów tworząc di, oligo i polisacharydy, które różnią się czasem trawienia i prędkością uwalniania energii. Czysta glukoza, dzięki indeksowi glikemicznemu równemu (IG) 100, bardzo szybko uwalniana jest do krwi, dzięki czemu może stanowić wydajne źródło energii w trakcie wysiłku, a także łatwo regeneruje wykorzystany w czasie treningu glikogen. W okresie wzmożonej aktywności fizycznej możliwość wchłaniania glukozy przez układ pokarmowy spada, dlatego aby zmaksymalizować ten proces, często łączy się ją z innymi węglowodanami, np. fruktozą. Węglowodany proste spożyte w nadmiarze w czasie wysiłku mogą powodować fermentację w jelitach i biegunki, dlatego należy przestrzegać zalecanych dawek spożycia. Z powodu wysokiego IG, niewykorzystana glukoza łatwo przekształca się w tkankę tłuszczową o czym szczególnie powinny pamiętać osoby dbające o prawidłową masę ciała i odchudzające się.