13 lipca 2018

Zespół jelita drażliwego – żywieniowe wsparcie niespokojnych jelit

Można przyjąć, że zespół jelita drażliwego to zaburzenie naszych czasów. Duży wpływ na jego występowanie ma poziom stresu i umiejętności radzenia sobie z nim, ponieważ psychika jest jednym z decydujących czynników odpowiedzialnych za zaostrzenia i złagodzenia choroby. ZJD (lub częściej […]
4 lipca 2018

Czy warto jeść płatki owsiane?

Owsianka to żywieniowy banał, który powtarza się w jadłospisach niemal każdego. Zarówno dietetyk sportowy, jak i dietetyk kliniczny powie, że jest to smaczna i pożywna potrawa, którą można przygotować na wiele różnych sposobów, zarówno na słodko, jak i słono. Tylko […]
27 czerwca 2018

Fruktoza – cukier podwyższonego ryzyka

Fruktoza (cukier owocowy) to, zaraz po glukozie, drugi najczęściej występujący w diecie człowieka cukier. Od glukozy różni się jedynie kształtem cząsteczki, jednak jej fizjologia w organizmie człowieka jest diametralnie różna. Naturalnymi źródłami pokarmowymi tego węglowodanu są owoce, warzywa i miód, […]
22 czerwca 2018
Napoje energetyczne czy kofeina

Napoje energetyczne czy kawa?

Istnieją ludzie, którzy nie lubią kawy. Wciąż ciężko jest mi to zrozumieć, jednak w mojej praktyce dietetyka klinicznego i sportowego co jakiś czas spotykam się z takimi osobami. Jednak pijemy kawę nie tylko dla smaku i bogactwa przeciwutleniaczy, ale głównie […]
UMÓW KONSULTACJĘ!