7 listopada 2018

5 sztuczek, dzięki którym schudniesz bez liczenia kalorii

Żeby schudnąć, konieczne jest spożycie mniejszej ilości kalorii, niż w ciągu dnia potrzebujemy i to nie podlega wątpliwości, a najskuteczniejszym sposobem doprowadzenia do takiego stanu jest stosowanie zbilansowanej diety obliczonej na daną kaloryczność. Jednak co zrobić w przypadku, gdy nie […]
17 października 2018

Tryptofan – aminokwas dobrego samopoczucia

Chyba każdy z nas zna takie produkty spożywcze, które poprawiają nam nastrój. Pewnie dla większości będzie to czekolada albo jakiś inny słodycz, których działanie opiera się na genetycznie zaprogramowanej reakcji na słodki smak, który pobudza ośrodek nagrody w mózgu. Niestety […]
1 października 2018

Jod – funkcje i źródła w pożywieniu

W czasach kiedy wiele osób cierpi na problemy z tarczycą trudno jest nie słyszeć o jodzie. Stopień wysycenia organizmu tym niepozornym mikroelementem decyduje o tempie funkcjonowania całego metabolizmu, a jego niedobory są widoczne gołym okiem. 80% całych zapasów jodu znajduje […]
26 września 2018

Dieta zamiast liftingu, czyli jak żywieniowo zadbać o kondycję skóry

Skóra to największy narząd organizmu ludzkiego, którego powierzchnia wynosi około 1,5-2 m2, a grubość 1,5-5 mm. Przy tak ogromnej skali nie dziwne, że do prawidłowego funkcjonowania wymaga ogromnej ilości składników odżywczych, a fakt, że jej wierzchnie warstwy ciągle narastają i […]
19 września 2018

Czy piramida żywienia ma sens?

Na temat zdrowego odżywiania mówi się wiele, szczególnie w internecie. Nierzadko bywa, że każda osoba wypowiadająca się ma inne poglądy, każdy mówi co innego i co innego radzi. Niejako z boku tego wszystkiego stoją państwowe instytucje zajmujące się tematyką żywienia, […]
16 września 2018

Brązowy cukier – zdrowa alternatywa czy chwyt marketingowy?

Cukier stołowy, czyli krystaliczna forma sacharozy, to dobrze każdemu znany produkt, który w Polsce najczęściej produkowany jest z buraków cukrowych. Sacharoza to dwucukier zbudowany z glukozy i fruktozy, który naturalnie występuje w wielu roślinach, także owocach i warzywach. Spożyta sacharoza […]
11 września 2018

Przekąski. Czy jest na nie miejsce w zdrowej diecie?

Niemal na każdej wizycie w gabinecie dietetyka powtarza się pytanie: “czy mogę sobie coś przekąsić w czasie diety?” Niektórzy pacjenci podają od razu przykłady produktów, które mogliby jeść między posiłkami, a najczęściej są to orzeszki, nasiona, owoce świeże i suszone, […]
10 września 2018

Magnez – czy jest cudownym pierwiastkiem? Podstawowe funkcje magnezu

Z suplementami magnezu spotykamy się niemal cały czas, czy to oglądając telewizję, słuchając radia, czy przeglądając internet. Ich reklamy są niemal wszechobecne i obiecują, że przy regularnym zażywaniu danego preparatu (w zależności od reklamy) przestaniemy doznawać skurczy mięśni, łatwiej uśniemy, […]
7 września 2018

Czy da się wygrać z wieczornym objadaniem?

W czasie mojej praktyki jako dietetyk kliniczny spotkałem się z wieloma powtarzającymi się problemami żywieniowymi, które często są główną przyczyną pojawienia się w gabinecie dietetycznym. Jednym z częstszych przypadków jest zjadanie bardzo dużej ilości jedzenia w godzinach wieczornych i to […]
UMÓW KONSULTACJĘ!