13 lutego 2019

Czy można pić alkohol będąc na diecie?

Jednym z częstszych pytań, które słyszę od pacjentów na wizycie jest “co z alkoholem?” I słusznie, bo chociaż alkohol nie jest jednym ze składników odżywczych, tak jego spożycie ma duży wpływ na cały organizm, a także dzienny bilans kaloryczny! Po […]
6 lutego 2019

Selen – mikroelement na pierwszej linii frontu z wolnymi rodnikami

Wraz z epidemią schorzeń tarczycy, głównie chorobą Hashimoto, coraz częściej mówi się o selenie, mikroelemencie pełniącym ciekawe i ważne role w organizmie człowieka. Jego zawartość w diecie jest ściśle uzależniona od rejonu świata, ze względu na różnice jego stężenia w […]
4 lutego 2019

Anemia u biegaczy, jak sobie z nią radzić?

Żelazo, składnik mineralny niezbędny w diecie człowieka, którego główną funkcją jest budowa hemoglobiny, białka znajdującego się w czerwonych krwinkach i mioglobiny, która zlokalizowana jest w mięśniach. Ich funkcją jest przenoszenie i magazynowanie tlenu, który wykorzystywany jest do pozyskiwania energii z […]
25 stycznia 2019

6 sposobów, jak pić więcej wody

Picie odpowiedniej ilości wody jest jednym z najważniejszych zachowań prozdrowotnych i podstawowym zaleceniem w gabinecie dietetyka. Właściwe nawodnienie organizmu ma wpływ na funkcjonowanie niemal całego organizmu, ponieważ wszystkie reakcje zachodzące w tkankach, odbywają w środowisku wodnym. Odwodnienie negatywnie wpływa na […]
21 stycznia 2019

Czy na diecie są produkty zakazane?

Pierwszym skojarzeniem wielu osób, które przechodzą na dietę jest rezygnacja z wielu ulubionych produktów. Pacjenci na wizytach u dietetyka często martwią się, że koniec z makaronem, ziemniakami, chlebem, bananami, wieprzowiną, serem żółtym czy masłem i już od tego momentu zostają […]
7 stycznia 2019

Żywienie w refluksie

Refluks żołądkowo-jelitowy to częsta przypadłość, z którą pacjenci trafiają do lekarza, a później do dietetyka klinicznego. Nie jest bezpośrednio niebezpieczna dla życia, jednak znacząco pogarsza jego jakość i może prowadzić do nieprzyjemnych powikłań. Istotą refluksu jest zarzucanie treści żołądkowej do […]
12 grudnia 2018

Żywność dla zdrowych jelit

Mikroflora jelitowa, czyli bakterie zamieszkujące przede wszystkim jelito grube człowieka (chociaż w wyższych partiach również występują) pełnią ogromną, często decydującą rolę w funkcjonowaniu organizmu. Szacuje się, że ilość komórek bakterii jest 10-krotnie większa, niż ilość wszystkich ludzkich komórek, a ich […]
5 grudnia 2018

Nie taka owsianka straszna, jak ją malują

Owsianka, klasyk śniadań, który towarzyszy nam od dziecka. Już od najmłodszych lat mówi się nam, że trzeba jeść owsiankę, ponieważ jest niezwykle zdrowa i wartościowa, a zjedzona rano da nam energię na resztę dnia. Niestety, w wielu przypadkach żywieniowa teoria […]
30 listopada 2018

Odżywianie w trakcie gorączki

Jesień i zima to okres wzmożonego zapadania na choroby zakaźne przebiegające z gorączką, takie jak grypa i przeziębienie. Walka z infekcją to duże obciążenie dla organizmu, dlatego kluczowym elementem leczenia powinno być odpowiednie odżywianie, które wspomoże odporność i zmniejszy straty […]
UMÓW KONSULTACJĘ!