9 maja 2019

Czy pochodzenie witaminy C ma znaczenie?

Witamina C to witamina, która najsilniej zakorzeniła się w społecznej świadomości, tym samym padła ofiarą własnej popularności. Wokół niej narosło dużo mitów, mówiących zarówno o jej właściwościach, zawartości w produktach, formie, a także skuteczności w zależności od pochodzenia. I właśnie […]
12 marca 2019

Dieta pływaka

Pływanie to jeden z chętniej uprawianych w Polsce sportów, szczególnie rekreacyjnie wśród amatorów. Mimo, że wiele osób traktuje je jedynie jako formę spędzania wolnego czasu, nie pracując specjalnie nad osiąganiem jak najlepszych wyników, tak spora rzesza pływaków bardziej poważnie podchodzi […]
4 marca 2019

5 prostych kroków do formy na lato

Za oknem coraz cieplej, wiele osób myśli już o nadchodzących wakacjach, czyli czasie kiedy odsłaniamy zazwyczaj nieco więcej niż normalnie. Niestety, okres zimowy ma to do siebie, że często odbija się dodatkowymi kilogramami, czy to za sprawą zmniejszonej aktywności fizycznej, […]
27 lutego 2019

Aktywność fizyczna bez treningu? – czyli sposób na przyspieszenie odchudzania

Priorytetem wielu pacjentów zgłaszających się do gabinetu dietetycznego jest przede wszystkim zgubienie nadmiaru kilogramów. Część osób deklaruje się, że oprócz zastosowania diety, zacznie również wprowadzać regularną aktywność fizyczną, która przyspieszy cały proces. Praktyka pokazuje, że takie postępowanie przynosi najlepsze efekty, […]
13 lutego 2019

Czy można pić alkohol będąc na diecie?

Jednym z częstszych pytań, które słyszę od pacjentów na wizycie jest “co z alkoholem?” I słusznie, bo chociaż alkohol nie jest jednym ze składników odżywczych, tak jego spożycie ma duży wpływ na cały organizm, a także dzienny bilans kaloryczny! Po […]
6 lutego 2019

Selen – mikroelement na pierwszej linii frontu z wolnymi rodnikami

Wraz z epidemią schorzeń tarczycy, głównie chorobą Hashimoto, coraz częściej mówi się o selenie, mikroelemencie pełniącym ciekawe i ważne role w organizmie człowieka. Jego zawartość w diecie jest ściśle uzależniona od rejonu świata, ze względu na różnice jego stężenia w […]
4 lutego 2019

Anemia u biegaczy, jak sobie z nią radzić?

Żelazo, składnik mineralny niezbędny w diecie człowieka, którego główną funkcją jest budowa hemoglobiny, białka znajdującego się w czerwonych krwinkach i mioglobiny, która zlokalizowana jest w mięśniach. Ich funkcją jest przenoszenie i magazynowanie tlenu, który wykorzystywany jest do pozyskiwania energii z […]
5 grudnia 2018

Nie taka owsianka straszna, jak ją malują

Owsianka, klasyk śniadań, który towarzyszy nam od dziecka. Już od najmłodszych lat mówi się nam, że trzeba jeść owsiankę, ponieważ jest niezwykle zdrowa i wartościowa, a zjedzona rano da nam energię na resztę dnia. Niestety, w wielu przypadkach żywieniowa teoria […]
30 listopada 2018

Odżywianie w trakcie gorączki

Jesień i zima to okres wzmożonego zapadania na choroby zakaźne przebiegające z gorączką, takie jak grypa i przeziębienie. Walka z infekcją to duże obciążenie dla organizmu, dlatego kluczowym elementem leczenia powinno być odpowiednie odżywianie, które wspomoże odporność i zmniejszy straty […]
UMÓW KONSULTACJĘ!