Bakterie, przede wszystkim z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium charakteryzujące się pozytywnym wpływem na zdrowie człowieka. Do probiotyków można również zaliczyć drożdże z rodzaju Saccharomyces boulardii. Posiadają zdolność bytowania w przewodzie pokarmowym, gdzie wykazują właściwości immunomodulujące i zapobiegają przerostowi patogennej mikroflory. Wykorzystywane są do wspierania układy immunologicznego, dzięki czemu mają pozytywny wpływ na odporność organizmu, a także regulują proces trawienia i wypróżniania. Sugeruje się, że niektóre bakterie probiotyczne mogą zmniejszać czas trwania biegunek o różnym podłożu, łagodzić przebieg alergii i AZS, wspomagać leczenie wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, zespołu jelita drażliwego, a nawet przeciwdziałać otyłości. Ich funkcje ściśle zależą od szczepu bakterii, dlatego nie da się osiągnąć wszystkich korzyści przez stosowanie jednego uniwersalnego preparatu.